Hem
Hem

2014 Nyhetsarkiv

 

Här kan du läsa rapporter och nyheter för innevarande år. Vi uppdaterar nyhetssidan så fort något nytt och spännande har hänt eller planeras för. Inläggen är listade i kronologisk ordning, med de nyaste meddelandet först och de äldsta sist. Allt som skrivs på den här sidan arkiveras sedan år för år (se arkiv nedan) så att du alltid kan gå tillbaka och hitta information från tidigare.

 

Arkiv: 2013 till 2009

 

 

1 november 2014

Nordic4DFrame besöker Sydkorea

Mariana Back och Tom Callen (Nordic4DFrame), samt tre utbildare från Sverige (Annelie Bergman / Borlänge County, Susana Bernardini / Vattenhallen Science Center, Lund, och Maria Karlsson / hållbarhetskonsult, Stockholm) var gäster hos 4DFrame i Sydkorea 21-28 Oktober.

 

Inslag i denna livliga och intensiva resa till fyra olika städer i landet var besök på förskolor och grundskolor. Annelie, Mariana och Susana hade fått en inbjudan att tala om det svenska utbildningssystemet, skola och lärande på för en grupp förskolechefer och lärare i Suncheon. Tom hade fått en inbjudna från det nationella läraruniversitet i Daegu och höll ett föredrag vid ett STEM symposium, för studenter och professorer.

 

En höjdpunkt på resan var gruppens medverkans i den internationella juryn i den årliga 4DFrame tävlingen, som hölls på Daejeon National Science Museum, och hade 1000 barn och ungdomar som deltog. De flesta kom från Sydkorea med det var även deltagare från Kina.

 

Förutom utbildningsinriktade aktiviteter, såg våra värdar från 4DFrame till att kulturaktiviteter ingick i programmet. Vi fick bland annat delta i en traditionell koreansk teceremoni, i en historisk skola. Vi fick också besöka en nationalpark som ligger på en udde, långt söderut, i Sydkorea, för att nämna bara ett par exempel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 september 2014

Hacka bibblan!

Nu händer det spännande saker i bibliotekens värld! Att inget i är sig likt ser man på den kommande händelsen i Mölndal, den 24 september. I ett kreativt "knytkalas" samlas människor som vill göra biblioteken mer interaktiva i program och aktiviteter för barn, som exempelvis Raspberry Pi datorer och Story Telling med det roliga och lärorika materialet, 4DFrame. Tänker man på saken, inser man snart, att arbeta med 4DFrame är perfekt för biblioteken. Det är ett ”tyst” material. Det varesig skramlar eller bullrar medan man skapar och ha roligt med det!

 

Mer om evenemanget här: Hacka bibblan

 

För att registrera dig för att delta: Registrering

 

 

18 augusti 2014

Inspirerande möte på Helsingfors universitet

Fredagen, den 15 augusti, Nordic4DFrames Mariana Back och Tom Callen träffade professor Hannu Salmi vid universitetet i Helsingfors, Finland. Han är välkänd i de nordiska och baltiska science center samhällen för sin pedagogiska forskning i sådana anläggningar. En del av mötet i fråga att diskutera den potentiella finländska platsen för den resande "Upptäck mattekonsten" utställning som snart lämnar Tallinn, Estland. En mycket stor (och tung!) bunt av enkäter från svenska studenter levererades också. Dessa avslutades i samband med samma utställning när det var på Tekniska museet i Stockholm. Salmi har samlat sådana undersökningar från alla de platser där detta resande utställningen har presenterats som en del av ett större forskningsprojekt. Det ska bli mycket spännande att se resultatet av undersökningen, någon gång i slutet av året. Många av er minns säkert att denna utställning inkluderar en heltids 4DFrame workshop på varje plats. Vår förhoppning är att matematikintresse och engagemang har stimulerats.

 

Ett besök på Heureka Science Center i Vantaa (ca en halvtimmas bilresa från Helsingfors) och utforskandet av deras nuvarande interaktiva utställningar, fick avsluta besöket i Finland. Vi reste tillbaka till Helsingfors där färjan, sent på eftermiddagen, låg och väntade. Den tog oss tillbaka till Stockholm.

 

 

11 augusti 2014

Välkommen till början av höst skolterminen!

Vi på Nordic4DFrame hoppas att du har haft en härlig semester och att du har laddat upp dina "batterier" för roliga och kreativa klassrumssessioner med dina elever. Har du allt 4DFrame material som du behöver för att börja året? Vi påminner om att du nu kan köpa såväl STORA som MELLANSTORA 4DFrame aktivitetslådor. Välj det som bäst passar just dig bäst! Du kan köpa lådor och instruktionsböcker, med eller utan introduktionshandledning med en 4DFrame-kvalificerad instruktör. Du kan även köpa lådorna först och välja till utbildningen senare - efter att du har spenderat tid med att bekanta dig med materialet. Välj det som fungerar bäst för dig och ditt klassrum! Lycka till med det nya skolåret. Vi ser fram emot att höra om dina olika projekt med 4DFrame!

 

 

30 april 2014

4DFrame Aktivitets Lådor - nu ännu större anledning att gilla dem

En av de mest populära av 4DFrames produkter är de stora- och medelstora aktivitetslådorna, båda fulla av material för spännande pedagogiska upptäckter. För att göra dem ännu mer tillgängliga för alla som vill använda dem i sina klassrum, är det nu möjligt att köpa lådor och instruktionsböcker,  såväl utan som med grupp lärarutbildning med en 4DFrame-kvalificerad instruktör. Du kan även köpa lådorna först och sedan välja utbildning senare efter att ha spenderat lite tid att bekanta sig med materialet. Välj det som fungerar bäst för dig!

 

15 April 2014

Tillväxtverket uppmuntrar kvinnliga företagare

Många i Sverige känner till den organisation som heter Tillväxtverket, som uppmuntrar start och utveckling av nya företag i landet. Vad många inte känner till är att de har ett aktivt program som också syftar till att få fler kvinnor intresserade av att starta egna företag. För att göra det, har Tillväxtverket skapat ett nätverk av kvinnliga ambassadörer som har startat och driver egna företag-som fungerar som både exempel och som resurser för andra. En av dessa ambassadörer är 4DFrames egen VD, Mariana Back. Du kan läsa mer om dessa program, och om hennes personliga beskrivning på deras webbplats.

Länk till Ambassadörs sida

Länk till Mariana Backs egen ambassadör sida

Länk till programmet “Främja kvinnors företagande”

 

 

13 februari 2014

"Upptäck mattekonsten" vandringsutställning på gång.

Denna spännande interaktiva matteutställning har utvecklats i samarbete mellan flera science centers runt Östersjön. Den har gått vidare, från Tekniska museet i Stockholm, till Cesis i Lettland, där den kommer att visas på Z(in)oo science center, från och med den 7 februari,  till och med den 30 april. Förutom att visa utställningen, är ett mål med projektet att testa innovativa utbildsningssituationer för undervisning och lärande. I samband med utställningen görs dessutom en undersökning där ca 300 elever medverkar på var och en av de platser som utställningen visas på. De svarar på frågor före och efter sitt besök i utställningen. Studien genomförs i samverkan med Helsingfors universitet, Institutionen för lärarutbildning. Resultaten kommer att analyseras och presenteras av prof. Hannu Salmi. Informationen ska sedan spridas vidare till övriga länder i Norden och Balticum.

 

Nordic4DFrame är en del av projektet eftersom utställningen innehåller en verkstad med fokus på konst och matematik, där man arbetar med 4DFrame materialet.

 

Energia vetenskapscentret i Tallinn, Estland, tar över efter Zinoo och troligtvis går den även vidare till Helsingfors, Finland. Det ursprungliga premiären var på Innovatum i Trollhättan, Sverige, i augusti 2013.

 

Z(in)OOs länk till "Upptäck mattekonsten" utställning och 4DFrame verkstad (Observera att detta kommer att öppnas i ett nytt fönster och är i lett)

 

Du kan läsa mer om "Upptäck mattekonsten" - på följande webbplats. (Observera att detta kommer att öppnas i ett nytt fönster)

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2020, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

N4DF 2014 Nyheter