Hem
Hem

2015 Nyhetsarkiv

 

Här kan du läsa rapporter och nyheter för innevarande år. Vi uppdaterar nyhetssidan så fort något nytt och spännande har hänt eller planeras för. Inläggen är listade i kronologisk ordning, med de nyaste meddelandet först och de äldsta sist. Allt som skrivs på den här sidan arkiveras sedan år för år (se arkiv nedan) så att du alltid kan gå tillbaka och hitta information från tidigare.

 

Arkiv: 2014    2013 till 2009

 

 

9 november 2015

Svenska gymnasieelever tävlar i Sydkorea med 4DFrame

Fyra svenska eleverna och två av deras lärare från två olika åk 9 klasser, tävlande i First International Math and Science Creativity Competition, som hölls på National Science Museum i Daejeon, Sydkorea, den 31 oktober 2015. Denna årliga händelse organiseras och sponsras av 4DFrame, ett koreansk utbildningsföretag, vars produkter används i stor utsträckning, från förskola till universitet.

De fyra studenterna var finalister i den första svenska 4DFrame tävlingen i Sverige. Den hölls vid fyra science center—Umevatoriet (Umeå), Innovatum (Trollhättan), Tekniska museet (Stockholm), och Vattenhallen (Lund)—med hjälp av Nordic4DFrame AB tidigare under året. Tävlingen kunde genomföras genom ekonomiskt stöd från Skolverket. Förutom att medverka i tävlingen (där de tilldelades medaljer för bästa bidrag, i kategorin ”Science Center deltagare”), besökte de niondeklassare i koreanska skolor, och turnerade till flera kulturmiljöer samt andra science center under veckan de var där.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från prisutdelningen på 1:a International Math and Science Creativity Competition som hålls i Daejeon, Sydkorea. Foto: Stefan Zamudio, Vattenhallen LTH, Lund

(Vänster till höger) Oskar Åkesson, Niklas Olsson (Strömslund School, Trollhättan) och Eric Portela, Charlie Malmqvist (Internationella Engelska Skolan, Lund)

 

 

1 oktober 2015

Vinnarna i den första svenska 4DFrame tävlingen reser till Sydkorea

Det kommer att bli en oförglömlig månad i livet för fyra svenska högstadieelever elever som tillsammans med sina lärare reser till Sydkorea för att delta i den internationella 4DFrame tävlingen att hålls där, den 31 oktober, i år. De två lagen—första plats vinnarna Charlie Malmqvist och Eric Portela från Internationella Engelska Skolan i Lund och andra plats vinnarna Oscar Åkesson och Niklas Olsson från Strömslundskolan i Trollhättan—blev finalister i Sveriges första 4DFrame tävling. Tredje- och fjärde platserna hålls av Ratpoom "Poom" Kaewsai och Adunwit "Ta" Injanthuek av Tegs, Centralskolan i Umeå, och Axel Berggren och Fabian Olsson från Skuru School i Nacka (Stockholm storstadsområdet).

 

Den första delen av tävlingen genomfördes i slutet av maj på fyra vetenskapscentrum runt om i Sverige; Umevatoriet (Umeå), Tekniska museet (Stockholm), Innovatum (Trollhättan) och Vattenhallen (Lund). Sammantaget deltog ca 300 elever. Alla grupper som tävlade hade samma uppdrag, att under begränsad tid, bygga en modell med hjälp av 4DFrame material. Den skulle kunna röra sig med hjälp av vindkraft och eleverna skulle beskriva matematiska och naturvetenskapliga principer som används när de skapande sin modell. Ytterligare en del av den första tävlingsutmaningen var att presentera sin ide med en ritning. Ett lag från vare plats röstades fram. Sammantaget fyra lag deltog i den svenska finalen. Där fick de i uppdrag att producera en kort video, presenterar sig själva och beskriva vad de har byggt och vilken teknik som är representerad. Dessa videosekventer granskades sedan av en internationell jury, med medlemmar från Sverige, Finland och Sydkorea. Första och andra pris platserna kunde därmed tillkännages, tidigt i sepember.

 

Mr Ho Gul Park, den sydkoreanska arkitekten och uppfinnaren av 4DFrame, sade om det vinnande bidraget: "Videon och konceptet visar att studenterna verkligen har ansträngt sig. De har översatt hela materialet till engelska, så att vi ska förstå och de har fördjupat sig i en del av del av den koreanska kulturen när de skapade sin modell av en traditonell riskvarn”.

Ni kan se pristagarnas video här.

 

De fyra svenska eleverna kommer att delta i "Enlightening Imagination - Math and Science Competition" på National Science Museum i Daejeon. Men, de kommer att göra mycket annat också. Som en del av deras besök de kommer att besöka koreanska skolor, två stora vetenskapscentrum, och har en endagskurs om att bygga med 4DFrame, med Mr Park och hans fru, Mrs Yang, chef för 4DFrame som ledare. Det blir också tid att delta i kulturella aktiviteter.

 

Vi här på Nordic4DFrame önskar de två svenska lagen lycka till i oktobers tävlingen.

 

 

25 maj 2015

Första 4DFrame tävlingen i Sverige!

Den 18 maj hölls den allra första 4DFrame tävlingen i Sverige. Målet var att ta ut finalister till den internationella tävlingen som går av stapel, i oktober 2015, på National Science Museum i Daejeon, Sydkorea.

 

Den första delen i tävlingen genomfördes på fyra svenska vetenskapscentran; Vattenhallen Science Center i Lund (den 18 maj) och Innovatum Science Center (Trollhättan), Tekniska museet (Stockholm) och Umevatoriet (Umeå), den 22 maj. Alla grupper som tävlade hade samma uppgift—att under en begränsad tid bygga en modell av 4DFrame material. Den skulle röra sig med hjälp av vindkraft. Ytterligare en utmaning var att göra en ritning samt en beskrivning av de matematiska och naturvetenskapliga principer som de använt i sitt skapande.

 

De vinnande eleverna från de fyra svenska tävlingar var:

 

 

 

Oscar Åkesson och Niklas Olsson, klass 8a, Strömslundskolan i Trollhättan

 

 

 

Axel Berggren och Fabian Olsson, klass 9e, Skuru skola i Nacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratpoom Kaewsai (Poom), klass 8ik, och Adunwit Injanthuek (Ta), klass 8d, Tegs Centralskola

 

 

 

 

 

 

Charlie Malmqvist och Eric Portela, klass 8A, Internationella Engelska Skolan i Lund

 

Håll ögonen öppna för nyheter i slutet av sommaren om den sista och avgörande rundan, för att se vilka fyra studenter kommer att gå till den internationella tävlingen på National Science Museum i Daejeon, Sydkorea!

 

 

2 april 2015

Kanske vi träffades på vid Nordic4DFrames monter på Barnmässan i Karlstad?

Nordic4DFrame var en av de över 100 företag och institutioner som hade en monter på Barnmässan i Karlstad, i mars 27-29. Detta är en av de största barnorienterade sammankomsterna under året . Mariana Back, Nordic4DFrames VD, var där och fick tillfälle att visa upp materialet och prata med både gamla och nya vänner.

 

På mässan visades exempel på hur detta fascinerande utbildningsmaterial kan användas för spontanaa skapelser. Besökarna kunde hjälpa till att locka fram våren genom att bygga påskblommor av 4DFrame i många olika kulörer.

 

Nordic4DFrame ställde ut tillsammans med BernardiniS'pace, ett annat koreansk produktorienterat företag som drivs av en 4DFrame vän och anhängare, Susana Bernardini.

 

 

 

 

 

23 mars 2015

Nordic4DFrames nya textredigeringstjänster

Du kanske har märkt att Nordic4DFrame använder båda svenska och engelska på sin webbplats? 4DFrame kan från och med nu erbjuda textproduktion, översättningar och redigeringarbeten på många olika områden. Detta kan vara av intresse för 4DFrame användare och andra som har anknytning till skola, utbildning, museer, science centers, vetenskapscentrum och organisationer—främst inom naturvetenskap och teknik. Kostnaden för ett uppdrag baseras på hur många redigerad ord som ska levereras. Det är också avgörande hur snabbt du vill ha tillbaka den redigerade versionen.

 

Om detta låter intressant för dig eller ditt institution, kontakta oss så pratar vi vidare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 mars 2015

Att fira ”Pi-dagen”

Många av er som arbetar med undervisning i matematik, naturvetenskap eller teknik, kanske redan vet att 14 mars är Albert Einsteins födelsedag, 1879. Men visste du att det ärven är den internationellt erkända "Pi-dagen"? Då firas detta mest kända—och användbara—av alla irrationella tal, som råkar vara en matematisk konstant.

 

På Pi-dagen, det vill säga, den 14:e dagen, i månad nummer 3 (3,14) just i år, är ett klockslag väldigt speciellt! Kl 9:26:53 i vilken tidszon vi än befinner oss i världen, kommer siffrorna att överenstämma med det tio första siffrorna i pi: 3,141592653!

 

Men, vad är pi egentligen, och varför är det ett viktigt tal? Talet börjar som 3,14 och decimalerna (dvs siffrorna efter decimaltecket "," efter 3) fortsätter vidare i oändlighet, utan att upprepa sig. Under 2013, använde matematiker en superdatorer för att beräkna den icke-upprepande värdet av pi, upp till 13.300 miljarder (1013) siffror.

 

Redan i antiken hade man räknat ut upp till sju decimaler. Det var viktigt i geometri och i formler som involverar cirklar, ellipser och sfärer. Varför? Eftersom pi är et förhållande mellan en cirkels omkrets och dess diameter.

 

Pi används i formler på många områden inom vetenskap, i matematik som astronomi, kosmologi, talteori, statistik, fraktaler, termodynamik, mekanik och elektromagnetism.

 

Den första Pi-dagen firades 1988 vid The Exploratorium Science Museum i San Francisco, Kalifornien, USA, och arrangerades av fysikern Larry Shaw. Många firar genom att göra saker relaterade till den typ paj som går att äta, och på vissa ställen går så långt som att ha paj-kastnings tävlingar.Albert Einstein bodde i Princeton, New Jerseyd och arbetade på Instetutet för avancerade studier, i över 20 år. Där firar men Pi-dagen med paj och en tävling för att se vem som kan recitera flest decimaler av pi. Dessutom har man utlyst en Einstein ”look-alike” tävling.

 

Om du aldrig har firat Pi-dagen tidigare, är detta speciella år ett bra sätt att börja. Och om du hittat på ett sätt att inkludera arbete med 4DFrame i dina aktiviteter, skulle vi här på Nordic4DFrame vilja höra om det!

 

 

25 februari 2015 - FINAL

”Att fånga in luften”

Vad händer när du kombinerar en konstnär/pedagogs kreativitet med 4DFrame? Klicka här för att se själv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 januari 2015

Nordic4DFrame på Barnmässan i Karlstad

Ska du till Barnmässan som hålls på Racketcenter i Karlstad den 27-29 mars? Nordic4DFrame är ett av över 100 företag och institutioner som du kan möta där. Barnmässan är en av de största sammankomsterna med inriktning på barn, under 2015. Vi ses där!

 

 

12 januari 2015

Januari 2015 4DFrame Workshop i en Vintervärld

Den 9 -10 januari, i ett härligt vinterlandskap med nyfallen snö, träffades en grupp om 13 personer - lärare, konstnärer, bibliotekarier och entreprenörer - i den första Nordic4DFrame workshopen för ”Erfarenhetsutbyte” i de nya lokalerna på Rindö, ute i Stockholms skärgård. Du kan läsa mer om denna två dagars workshop här.

 

 

5 januari 2015

Dator ingenjörer + 4DFrame = kreativt och kul!

I december 2014 kontaktades Susana Bernardini (Vattenhallen Science Center, Lund) av Anders Sjöström (Systemadministratören vid Lunarc centrum för vetenskaplig och teknisk databehandling vid Lunds tekniska universitet). Han ville ha en rolig aktivitet som ett kurserbjudade för datorsystemadministratörer. Susana satte ihop ett paket med 4DFrame material som kunde användas av de ca 20 deltagarna. Förslaget gick ut på att de skulle göra en övning som gav dem en utmaning i att vara kreativa och använda sin fantasi i så hög grad som möjligt. I lag, med två personer i varje lag, skulle de konstruera en "Drömmaskin" som kunde ”uppfylla önskningar”. Därefter skulle de beskriva och förklara vad de hade byggt för resten av gruppen.

 

De tekniskt orienterade deltagarna beslutatde sig för att i viss mån förändra uppdraget och skapa en egen och ny 4DFrame aktivitet. Så här sa Anders Sjöström, " Vi ändrade uppdraget lite, till att bygga en ”mojäng” som med hjälp av en utmätt mängd material, kunde sträcka ut någon del av konstruktionen så långt som möjligt. Poängen var att kunna tillryggalägga en sträcka (räknat i cm) multiplicerat med antal 4DFrame delar i den ivägskjutande delen". Dessa två parametrar gav upphov till ett poängtilldelningsystem, där den med högsta poängen vinner.

 

När tiden var ute (1 tim), hade alla de tio tävlande lagen färdigställt sina ”mojänger”. Den utskjutande delen mättes upp och slutresultatet beräknades. Det visade sig att lag nummer 9 vann, med 8 613 poäng (261 cm x 33 delar används för att bygga projektilen). Grattis, säger vi!

 

”Att arbeta med 4DFrame mottogs mycket väl och gav många tillfällen till skratt under arbetets gång. Detta var ett intressant och kreativt sätt att arbeta med grupper med teknisk bakgrund”, säger Anders Sjöström.

 

Kanske är detta en aktivitet som ni kan pröva själva i klassrummet på skolan, på museet eller i ert science center?

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2020, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

N4DF 2015 Nyheter