Hem
Hem

2018 Nyhetsarkiv

 

Här kan du läsa rapporter och nyheter för innevarande år. Vi uppdaterar nyhetssidan så fort något nytt och spännande har hänt eller planeras för. Inläggen är listade i kronologisk ordning, med de nyaste meddelandet först och de äldsta sist. Allt som skrivs på den här sidan arkiveras sedan år för år (se arkiv nedan) så att du alltid kan gå tillbaka och hitta information från tidigare.

 

Arkiv: 2017    2016    2015    2014    2013 till 2009

 

 

Nya 4Dframe produkter

Fyra nya modeller har tagits fram för att saluföra i butik. Tidigare har 4DFrame endast varit tillgängligt för skolor efter instruktion och handledning. I och med att materialet ska finnas i butik har Nordic4DFrames medarbetare, Tom Callen, arbetat med att ta fram underlag för certifiering med avseende på säkerhet och återvinning etc. CE–märkning. Arbetet resulterade i nya 4DFrame produkter ute på marknaden, museibutiker ex. Tekniska museet i Stockholm och Science Center 2047 i Borlänge.

 

 

2018 Bridges konferensen

I juli deltog 4D Land, Inc. och Nordic4DFrame i 2018 Bridges konferensen som arrangerades på Tekniska museet. Bidrog med en workshop samt i familjedag, lördagen den 28 juli.

 

 

Förskola 21 och 4DFrame

4D Land, Inc. deltog i Förskola 21 med 4DFrame for Kids.

 

 

18 april 2018

KOMMER SNART - Fjärde 4DFrame-tävlingen i Sverige

I maj 2018 ses den fjärde 4DFrame "Enlightening Imagination" tävlingen som hålls i Sverige.

 

Varje år får tävlande studenterna en utmaning att skapa en design som kommer att uppfylla en uppgift. Inte bara måste de komma med sin egen design, men de måste också beskriva vad de gör och vilka vetenskapliga principer den använder, men också göra en konceptritning av hur deras föremål kommer att se ut när det är klart.

 

För att ta reda på om en sådan tävling kommer att äga rum nära dig, kolla in följande sex science centers och två KomTek som planerar att köra händelsen:

Vattenhallen, Lund

KomTek, Alingsås

KomTek, Katrineholm

Tom Tits Experiment, Södertälje

Tekniska museet, Stockholm

2047 Science Center (tidigare Framtidsmuseet), Borlänge

Umevatoriet, Umeå

Exploratoriet, Skellefteå

 

 

26 januari 2018

STEAM och TEMA MILJÖ, med Super4DFrame Warka Water Tower

 

Att arbeta med STEAM och TEMA MILJÖ blir allt viktigare i den svenska skolan. Nordic4DFrame AB har en ny produkt som passar mycket bra för aktivieteter med klassen och som svarar upp mot målen i läroplanen.

 

Rent vatten

I många delar av världen idag är det ett mycket stort problem att det inte finns tillgång till rent vatten. Med Super4DFrame Warka Water Tower kan ni arbeta praktiskt med att visa på en del av lösningen på detta verkliga världsproblem; hur man kan ta fram rent dricksvatten.

 

Vad är ett Warka Water Tower?

Warka Water Tower är en lång flaskformad ram som är gjord av enkla material, t ex  bambustänger och hampa rep. Den tillverkas med handverktyg som inte kräver någon el. Ännu bättre, allt som används för att göra dem är 100% återvinningsbart och nedbrytbart. De färdiga tornen kan lätt underhållas av lokalbefolkningen som byggt dem.

 

När tornet är färdigt kan det användas för att passivt samla upp drickbart vatten från den omgivande luften. Vattenånga kondenserar direkt från atmosfären till ett polyesternät som är fäst vid tornets inre. När dropparna växer, rinner de på grund av tyngdkraften ner längs nätets yta tills de når tornets botten där de samlas i en behållare.

 

Överraskande nog har även heta och torra områden i världen vattenånga i den lokala atmosfären. Beroende på omgivningen uppskattas ett Warka Water Tower kunna samla mellan 40 och 80 liter användbart dricksvatten per dag. Detta är ett viktigt tillskott för samhällen som annars bara har tillgång till vatten som är förorenat av djur och människor. Förorenat vatten leder till att sjukdomar sprids och påverkar hälsan hos hundratusentals människor—särskilt barn—runt om i världen.

 

Super4DFrame Warka Water Tower innehåller alla delar du behöver för att bygga ett yttre ramverk. Det färdiga tornet är nästan 5 m högt. Precis som de riktiga tornen är denna 4DFrame-versionen gjort av återvinningsbart material.

 

Super4DFrame Warka Water Tower kostar 2600kr, och moms och frakt tillkommer.

 

Om detta förslag passar in i dina planer för arbete med STEAM och miljö, kontakta oss gärna via mail eller telefon för att beställa material.

e-post: tom.callen@nordic4Dframe.com

Telefon: +46 (0)706102757 eller +46 (0)703824437

 

Kul fakta #1: ordet "Warka" kommer från Warka fikonträdet (Ficus vasta) som hör hemma i Etiopien, som ligger i den östra delen på den afrikanska kontinenten. Precis som själva trädet, kan ett Warka Water Tower fungera som en social samlingsplats för de människor i samhället där den har byggts.

 

Kul fakta #2: Warka Water Towers är en designidé från den prisbelönta italienska konstnären Arturo Vittori. År 2012 började han arbeta med konceptet, som utgår från självvattnande  exempel från naturen. Mer kan läras om projektet på www.warkawater.org.

 

Kul fakta #3: det finns Warka Water Tower som har flexibla uppsättningar av enkla solceller som kan utnyttja solen för att göra förnybar el som kan användas för att driva energieffektiva ljuskällo och som ladda mobiltelefoner och bärbara datorer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Super4DFrame Warka Water Tower

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mr Ho-gul Park, arkitekt och uppfinnare av 4DFrame, med ett Super4DFrame Warka Water Tower i bakgrunden

(International English School, Lund)

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2020, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

N4DF 2018 Nyheter