Hem
Hem

4DFrame workshopar

 

9-10 januari 2015 workshop på Tekniska museet, Stockholm, och Nordic4DFrame kontoret, Vaxholm

 

Den 9 -10 januari, i ett härligt vinterlandskap med nyfallen snö, träffades en grupp om 13 personer - lärare, konstnärer, bibliotekarier och entreprenörer - i den första Nordic4DFrame workshopen för ”Erfarenhetsutbyte” i de nya lokalerna på Rindö, ute i Stockholms skärgård.

 

Fredag, den 9:e januari, tidigt på morgonen, samlades deltagarna i 4DFrame mötet, för att vara med i en session på Tekniska museet, tillsammans med 4DFrame pedagogerna Maria Ekström och Britta Bergholm Isaksson. I museets 4DFrame verkstad, fick gruppen en översikt av 4DFrame konceptet, delade erfarenheter och arbetade praktiskt med materialet på olika sätt. Anna Nytomt Kristensson, presenterade det utmärkta program med 4DFrame, som de tagit fram på Järfälla KomTek och som du kan ta del av på Nordic4DFrames websida. Detta följdes av en visning i museets 4D-biograf, Cino4. Där visades filmen"Bära eller Brista” – om att bygga och konstruera. Det var den filmen som gav anledning till att introducera 4DFrame i museets verksamhet, som ett Hands-On materiel att använda exempelvis i temat om "Hållfasta konstruktioner", för både skola och allmännna grupper. Museets utställning om den berömda svenska vetenskapsmannen, uppfinnaren och industrimannen, Christopher Polhem (1661-1751), gav exempelvis upphov till 4DFrame temat "Kraft och kraftöverföring" i form av skolprogrammet "Vind- och vattenhjul".

 

Fredag eftermiddag åtnjöt gruppen lunch på Magasinet i den lilla kuststaden Vaxholm, innan den lokala bilfärjan tog dem med på en liten tur till Rindö, där Nordic4DFrame har sitt kontor. Fler praktiska aktiviteter genomfördes under eftermiddagen, bland dem olika sätt att arbeta med olika typer av instruktioner, exempelvis hur man man "dekonstruerar" en 4DFrame modell från antingen illustrerade ritningar, eller med utgångspunkt från färdiga modeller. Efter en kort paus och ytterligare några aktiviteter, deltog de kvarvarande medlemmarna i gruppen i en avslappnad middag hemma hos Nordic4DFrames ägare, Mariana och Tom.

 

Den långa dagen avslutades med en kort taxibåttur till Vaxholms Kastellet, den historiska fästningen, på en liten ö mellan Vaxholm och Rindö. Där tillbringade deltagarna kvällen och natten i det mysiga Bed & Breakfast. Innan det var ”lights out”, hade vi en trevlig stund att koppla och umgås tillsammans. Samtalen varierade från vad som hänt under dagen, till pedagogik och vetenskapskommunikation och mycket annat.

 

Efter lördagens frukost, bar det iväg till Rindö med taxibåt igen, för ett besök i det historiska Rindö Redutten, och en träff med konstnären Eva Tuvhav Gullbergs i hennes ateljé. Förutom det konstnärliga arbetet, arbetar Eva med både barn och vuxna för att hjälpa dem att upptäcka sin egen kreativitet, vilket också är anledningen till hennes intresse för 4DFrame.

 

En uppskattad aktivitet i två delar denna förmiddag var att arbeta i grupper där man först byggde en "stabil struktur" från olika 4DFrame delar under en begränsad tid. När det var klart fick grupperna byta plats och ta över den andra gruppens skapelse. De fick i uppdrag att med konstuktionen som utgångspunkt, bygga vidare på den och skapa en "fantasimaskin", en som kan kan klara av allt det man önskar. Det enda kravet var att den skulle att innehålla minst två rörliga delar. Detta är ett intressant grepp eftersom man måste bryta sina tankemönster; från att ur en tekniskt/ingenjörsmässigt perspektiv och bygga något som är stabilt, för att sedan ta konstruktionen (som inte ens var den egna!) och göra en ny skapelse på ett kreativt och fantasifullt sätt. De slutliga resultaten blev dels en "sensorisk maskin" som samlar in och koncentreradr input från människans fem olika sinnena, och dels en "resande maskin" som kunde ta dig vart du än vill —oavsett var det var—på en minut.

 

Den sista gruppaktiviteten för dagen handlade om hur en tredimensionell form, byggd med 4DFrame, och en punkt-ljuskälla kan användas för att beskriva hur 3D kan bli 2D och hur skuggor och perspektiv förändrars med olika inställningar med både modeller och ljus.

 

Efter en informell lunch i Evas ateljé var det dags för alla som skulle in till Stockholm och de som skulle vidare med tåg eller flyg, att lämna Rindö. Därmed var workshopen officiellt över. Det må ha varit ett möte under bara ett par dagar, men det var verkligen en upplevelse full av aktiviteter som vi är säkra på, kommer att stanna kvar länge i medvetandet hos dessa användare av 4DFrame.

 

De som deltog under workshopen var (namn / anknytning / datum):

Anna Johansson / Stockholms Universitet / 9

Anna Nytomt Kristensson / Järfälla KomTek / 9

Britta Isaksson-Bergholm / Tekniska museet / 9+10

Charlotta Boström / Vaggeryds Bibliotek / 9+10

Eva Tuvhav Gullberg / Konstnärsföreningen i Vaxholm / 9+10

Fanny Söderström Aupeux / Tekniska museet / 9

Maria Ekström / Tekniska museet / 9

Maria Karlsson / MKA / 9+10

Mariana Back / Nordic4DFrame, Tekniska museet / 9+10

Pernilla Eckerbom / Vaxholms Bibliotek / 9

Rachel Odigie / 4DFrameUK / 9+10

Tom Callen / Nordic4DFrame / 9+10

Tomas Hiselius / KTH, VTL / 9

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2018, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

4DFrame workshopar

Bilder från januari 2015s Nordic4DFrame Workshop