Hem
Hem

2013 till 2009 Nyhetsarkiv

 

Här kan du läsa rapporter och nyheter för innevarande år. Vi uppdaterar nyhetssidan så fort något nytt och spännande har hänt eller planeras för. Inläggen är listade i kronologisk ordning, med de nyaste meddelandet först och de äldsta sist. Allt som skrivs på den här sidan arkiveras sedan år för år så att du alltid kan gå tillbaka och hitta information från tidigare.

 

2 december 2013

Nya 4DFrame aktivitetstips från KomTek

Nordic4DFrame tycker att det är väldigt roligt att höra av er lärare och pedagoger på museer och science centers, om hur ni använder 4DFrame material med era klasser och besökare. KomTek, ett vetenskap-och teknikorienteradt aktivitetscenter i Järfälla, har delat med sig av 11 olika aktiviteter som har riktigt bra koppling till läroplanen för årskurs 1-3 och 4-6, samtidigt som det är roliga uppgifter att göra.

 

11 november 2013

"Upptäck mattekonsten" vandringsutställning som inkluderar en 4DFrame workshop, öppnar på Tekniska museet

Denna spännande nya interaktiva utställning om matematik har utvecklats av ett konsortium av museer och vetenskapscentrum runt Östersjön. Den har haft premier på Innovatum i Trollhättan, stod där i tre månader och har nu öppnat på Tekniska museet i Stockholm. Den kommer att finnas tillgänglig till och med januari 2014. Förutom den turnerande utställningen, är ett mål med projektet att testa innovativa material för både undervisning och lärande. Det sker i samarbete med Helsingfors universitets Institutionen för lärarutbildning. Informationen ska sedan spridas vidare till övriga länder i Norden och Balticum. Nordic4DFrame är en del av projektet eftersom utställningen innehåller en verkstad, med 4DFrame materialet, som fokuserar på ämnet konst i matematik. Efter januari 2014 kommer "Upptäck mattekonsten" att fortsätta till ett vetenskapscentrum i Cesis, Lettland och senare till Tallinn, Estland. En rolig nyhet är att utställningen troligtvis även kommer att visas i Finland. Det passar bra, eftersom forskningen kring den har sin bas på Helsingfors Universitet.

 

Tekniska museets länk till "Upptäck mattekonsten" utställning och 4DFrame verkstad (Observera att detta kommer att öppnas i ett nytt fönster)

 

MyNewsDesk Pressmeddelande

 

Du kan läsa mer om "Upptäck mattekonsten" - på följande webbplats. (Observera att detta kommer att öppnas i ett nytt fönster)

 

 

5 november 2013

Studieresa till Sydkorea

Nordic4DFrames VD, Mariana Back, har just återvänt från en veckolång resa till Sydkorea för att, bland annat, delta som domare för den 7:e årliga "Kreativ Matte och Vetenskap" tävling som bygger på att använda 4DFrame material i olika typer av konstruktioner. Grundskoleelever från hela Korea är med och tävlar i en utmaning om att bygga något på ett specificerat tema, på en viss tid. Att vinna anses vara en stor ära. Mariana föreläste också på olika skolor och universitet, om ämnen som spänner från information kring Nobelpriset, det svenska skolsystemet, och om hur man kan stimulera kreativiteten. Medföljare på resan var hennes dotter, Annika. (Bilden från 4DFrame/Ho Gul Park)

 

 

17 oktober 2013

Nordic4DFrame lanserar ny tvåspråkig webbplats

Nordic4DFrames VD Mariana Back har nöjet att meddela företaget lanserar en ny och utökad tvåspråkig webbplats. "Vår nye medarbetare och webbredaktör, Tom Callen, har lagt ner ett stort arbete på att göra säjten intressant och innehållsrik", säger Mariana. "Nu har besökare möjlighet att se bilder, videoclip - och även exempel på hur man bygger några olika 4DFrame modeller". Sidorna inkluderar även information om företaget som användare och kunder kan ha nytta av. Det finns också roliga saker att utforska på sidorna, som till exempel en serie av Nordic4DFrame desktops.

 

 

8 oktober 2013

Nordic4DFrame deltar i "Explore!" - den 9:e Hands On! internationell konferens

Årets Hands On! Konferens (från 7 till 11 oktober) hölls vid tre huvudmuseer i Stockholm: Tekniska museet, Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet. Konferensens tema var att utforska teknik, kreativitet och lärande. 30 seminarier, presentationer och workshops genomfördes. 177 delegater från 22 nationer var representerade från childrens museum, museer och science centers från hela världen.

 

Under en 1,5 timme lång introduktion/workshop fick deltagarna kännedom om hur 4DFrame används i skolan och på science center. Nordic4DFrames VD, Mariana Back, höll i workshopen på Tekniska museets, i deras egen 4DFrame verkstad. Cirka 20 nyfikna och entusiastiska internationella deltagare, deltog i denna valbara aktivitet, eftermiddagen den 8 oktober.

 

 

27 september 2013

Nordic4DFrame talar vid ”Symposium för vetenskaplig allmänbildning”

Nordic4DFrames VD Mariana Back och styrelseledamot professor Aadu Ott talade vid "Symposium för vetenskaplig allmänbildning" som hölls 27 september på Innovatum Science Center i Trollhättan. Mariana talade kring temat informellt lärande, med utgångspunkt från erfarenheter av sitt arbete på Framtidsmuseet i Borlänge, och från sin nuvarande arbetsplats vid Tekniska museet i Stockholm. Hon rapporterade också om ett samarbetsprojekt mellan länderna i Östersjönregion, som syftar till att stimulera elevers intresse för matematik och teknik och på att visa hur man kan använda 4DFrame som ett interaktivt pedagogiskt verktyg.

 

Aadu Ott tal fokuserade på hur modern hjärnforskning tillsammans med informations- och kommunikationsteknik i grunden förändrar vår syn på både formen och innehållet i "vetenskaplig kunskap". Ott berättade om hur vi nu utmanar gamla föreställningar om lärande och istället arbeta för att låta lärandet ske på hjärnans villkor.

 

 

6 september 2013

4DFrame utmärkelser I Korea och Kina

Nationella utmärkelser fortsätter att komma till 4DFrame. Institutet för barnomsorg och utbildning valde förskoleprogrammet "Kreativ matematik och utforskande teknik” till att ingå i den koreanska nationella läroplanen för förskolan.

 

Lee Chul Am, direktör för Yanji Science Center och 4DFrames partner i Kina, vann andra pris för sitt arbete med med 4DFrame, vid  "Utvärdering av National Science Center utbildningsprogram."

 

 

28 augusti 2013

Nordic4DFrame deltar i nya turnerande utställning

Vad händer när fyra museer och science centers i Estland, Lettland och Sverige samarbetar med Helsingfors universitets Institutionen för lärarutbildning? Jo, en spännande ny turnerande utställning, "Upptäck mattekonsten", kommer till och den skall turnera till sina organisationer runt Östersjön under 2013 och 2014. Tillsammans har vi skapat en interaktiv vetenskap utställning och producerat innovativa material för både undervisning och inlärning. Nordic4DFrame deltar i projetket och medverkar till den 4DFrame workshop som fokuserar på ämnet konst i matematik som ett komplement till den huvudutställningen.

 

Uttställningen kommer att visas vid vart och ett av de Science Center som medverkar i projektet. Den visas på följande platser:

- 27 augusti - 4 November 2013, Innovatum i Trollhättan...

 

- 11 November 2013 till 23 januari 2014, Tekniska museet i Stockholm...

Tekniska museets länk till "Upptäck mattekonsten" utställning och 4DFrame verkstad (Observera att detta kommer att öppnas i ett nytt fönster)

 

- 1 februari till april 2014, Z(in)oo i Cesis, Lettland...

 

- 2 maj till augusti 2014, Energia i Talinn, Estland...

 

Du kan läsa mer övergripande om "Upptäck mattekonsten" - på följande webbplats. (Observera att detta kommer att öppnas i ett nytt fönster)

Länk till projektet "Upptäck mattekonsten"

 

I januari började Gruvrisskolan i Falun arbeta med 4DFrame. En stor lärargrupp var på inspirationsdag med Nordic4DFrame i lokalerna vid Gruvan.

 

Ingela Blomberg, bibliotekarie i Hagfors startar projektet Bok och Bygg. Sagor gestaltas med 4Frame.

 

EUSO – European Union Science Olympiad, tävling för åk 9 på Tekniska museet använder 4DFrame och utmaningen att bygga en modell av ett redskap, en maskin eller en ide för det hållbara samhället.

 

 

2012

Nordic4DFrame arrangerar studieresa för lärare och elever från Korea besöker 21 – 30 maj. Besöket inkluderar besök på skolor, kulturinstitutioner, naturupplevelser, båtresa i skärgården, resa till Trollhättan (Innovatum Science Center), Karlstad universitet, Hagfors Bildningscentrum. Åter till Stockholm och boende på Vaxholms kastell samt uppföljande resa med färja till Finland, besök på universitet och skolor. Studieresan blir modell för många resor som följer.

 

 

2011

100 lärare från Nacka kommun deltar i utbildning med 4DFrame på Tekniska museet. Mr. Park och Ms. Yang och 4D Land, Inc. kollegor deltar i programmet och efterföljande studieresa med besök på flera skolor, Science Center och andra kulturinstitutioner. Ett program med instruktioner om hur en kan arbeta med 4DFrame spelas in i Tekniska museets Studio.

 

Studieresa till Korea på våren och på hösten (domaruppdrag) i nationell tävling, Mathematics and Creativity).

 

 

2010

Nordic4DFrame AB bildas och registreras på Bolagsverket. Kontrakt upprättas med 4Dland, Inc.

 

Två resor till Korea arrangeras, en på våren och en på hösten. I oktober besöker lärare från Hagfors bildningscentrum och Karlstad universitet Sydkorea och deltar bland annat I ett symposium som arrangerades av Kumoh National Institute of Technology; Korea-Sweden-Finland International Exchange Program for the Improvement of the Creative Hands-On Mathematics. Pedagogiskt utvecklingsprojekt initieras med ekonomiskt bidrag från STINT.

 

 

2009

4D Land, Inc. besöker Tekniska museet. Mr. Park och Ms. Yang tillsammans med Mr Cho presenterar 4DFrame utbildningsmaterialet. Det är packat i små papplådor. Mariana Back, förordnad chef Teknorama, Tekniska museet driver även Firmamentet som tar sig an distribution av det pedagogiska materialet 4DFrame.

 

I oktober besöker Mariana Sydkorea för första gången och medverkar som domare i den nationella 4DFrame tävlingen med ca 1000 deltagare, barn och ungdom 4 -17 år.

 

Genomgår pedagogisk grundkurs och erhåller certifikat att arbeta med 4DFrame i Norden och Baltikum.

 

4DFrame presenteras å Skolmässa i Göteborg. Aadu Ott, Mariana Back och Annika Callen deltog.

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2020, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

N4DF 2013 Nyheter