Hem
Hem

2020 Nyheter

 

Här kan du läsa rapporter och nyheter för innevarande år. Vi uppdaterar nyhetssidan så fort något nytt och spännande har hänt eller planeras för. Inläggen är listade i kronologisk ordning, med de nyaste meddelandet först och de äldsta sist. Allt som skrivs på den här sidan arkiveras sedan år för år (se arkiv nedan) så att du alltid kan gå tillbaka och hitta information från tidigare.

 

Nordic4Dframe och Coronavirus pandemn

Nordic4Dframes aktiviteter har som allt annat påverkats av Coronavirus pandemn exempelvis är det förnärvarande (april) inte möjligt att beställa hem varor från Sydkorea. I varulager i Sverige finns fortfarande en hel material del på lager, men vissa delar av sortimentet börjar ta slut. Tillsvidare planeras 4DFrame tävlingen, "Enligthening Imagination" att genomföras äveni år och Sverige har fått en inbjudan till Seoul, i där tävlings förvöntas gå av stapeln i oktober. I Sverige planerar de regionala regionala tävlingarna på åtta arenor, de ske på de sätt som är möjligt på respektive plats, men de komner i första hand att genomföras på distans. Du hittar information på varje medverkande arenas webbsida. Du kan även höra av dig till oss på Nordic4DFrame för att få information och vi kan dirigera dig till den arena som ni kan tävla på.

 

 

Arkiv: 2019    2018    2017    2016    2015    2014

2013 till 2009

 

 

Philippe Longchamps är Sveriges Bästa Lärare 2020

Hur använder Sveriges bästa lärare 2020 4DFrame i sitt klassarbete?

 

2020 ”Enlightening Imagination” regionstävlingen Stockholm

Den årliga tävlingen som genomförs med stöd från Skolverket, ”Enlightening Imagination,” blir av även i år. På grund av Coronasituationen löser vi tävlandet på delvis annat sätt än tidigare. Se vidare på regionernas webbsidor (t.ex. Tekniska museet). Det är möjligt för skolor att delta även digitalt. Måndagen den 6 april kommer det upp mer information om tävlingen här.

 

Anmäl dina elever till tävlingen som syftar till att stimulera det kreativa tänkandet genom tillämpning av matematik, naturvetenskap, teknik och designprinciper.

Teknik, innovation och modellbygge med 4DFrame

”Enlightening Imagination” är en tävling för att uppmuntra elever i årskurs 7–8 att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt.

 

I år kan eleverna både träna och tävla på skolan eller i hemmet, med support från erfarna kollegor. Ni får först tillgång till detaljerade beskrivningar via mail och länkar.

 

Instruktion och handledning online:

Via Teams:varje vardag kl 10 hela vecka 17

Via Zoom: varje vardag kl 11 hela vecka 17

 

Ni kan köpa eller låna 4DFrame-material så att ni kan delta i handledning på distans med era grupper.

 

Regionstävlingar

Tid:Tränngstillfällen från och med nu. Senast den 25 maj skickar skolan in dokumentation av skolans/gruppens vinnande bidrag (ett bidrag per påbörjat 50 deltagare/25 team).

 

Plats: Deltagande på distans

 

Vem: Elever i årskurs 7–8. Anmäl lag med två elever i varje lag

 

Detaljerad information följer

 

Tävlingen genomförs runt om i Sverige på det sätt som är möjligt för de medverkande arenorna. I region Stockholm tävlar alla på distans. Skolan tar då ut ett vinnande lag per 50 deltagare/25 team.

 

Lagen får ett väldefinierat uppdrag där ramarna är tydligt formulerade. Vid själva tävlingstillfället har lagen1,5 timmar på sig att bygga sin modell och lösa uppdraget. Eleverna presenterar sin lösning som en: 1. kort berättelse, 2. en enkel skiss och 3. en modell som de bygger i det pedagogiska läromedlet 4D-frame. I presentationen ska gruppen beskriva och visa hur de har använt sig av sitt tekniska och naturvetenskapliga tänkande.

 

Bedömning sker utifrån tekniska lösningar, kreativitet, konstnärlighet och samarbetsförmåga.

 

De två vinnarlagen från varje regionstävling går vidare till svensk final och tävlar då med en digital presentation på engelska (en tre minuter lång film som bedöms av en nationell jury).

 

Anmälan

Anmäl hela klassen eller intresserade elever i lag om två till något av de medverkande KomTek och Science Centren. Du kan även höra av dig till oss på Nordic4DFrame genom info@nordic4dframe.com och vi förmedlar kontakten. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller!

 

Om tävlingen

Enlightening Imagination är ett samarbete mellan Vattenhallen Science Center i Lund, KomTek i Alingsås, Tekniska museet i Stockholm, KomTek Lidingö, 2047 Science Center i Borlänge, Curiosum i Umeå och Exploratoriet i Skellefteå. Nya arenor, exempelvis kommuner, KomTek, Science centers, bibliotek och skolor är välkomna att höra av sig för att ansluta.Tävlingen genomförs med bidrag från Skolverket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidningen Grundskolan artikel om 4DFrame I klassrummet

Philippe Longchamps, historie- och tekniklärare med stor erfarenhet av att arbeta med 4DFrame berättar om arbetet på Bilingual Montessori School of Lund. Philippes elever får bygga 4DFrame-modeller av historiska uppfinningar. På så sätt upptäcker de själva vad som var den tekniska utmaningen och försöker finna en lösning.Läs hela artikeln här.

 

 

Workshop i skolan eller på distans!

Massor med aktivitetstips har tagits fram i samarbete med Science Center 2047 i Borlänge.

 

 

Gott nytt år!

Det är början på ett nytt år! Varför inte starta med en 4DFrame utmaning?

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2020, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

Nyheter

Tack till Charlotte Graham och Philippe Longchamps på Bilingual Montessori School i Lund för att ni har gjort denna video och även till alla elever som gjort de fantastiska modellerna!

www.nordic4dframe.com