Hem
Hem

2017 Nyhetsarkiv

 

Här kan du läsa rapporter och nyheter för innevarande år. Vi uppdaterar nyhetssidan så fort något nytt och spännande har hänt eller planeras för. Inläggen är listade i kronologisk ordning, med de nyaste meddelandet först och de äldsta sist. Allt som skrivs på den här sidan arkiveras sedan år för år (se arkiv nedan) så att du alltid kan gå tillbaka och hitta information från tidigare.

 

Arkiv: 2016    2015    2014    2013 till 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 november 2017

Team Sweden vinner i tredje internationella 4DFrame-tävlingen i Sydkorea

Tre av de fem lagen, vart och ett bestående av två elever, som reste till Sydkorea i slutet av oktober vann priser i den tredje internationella tävlingen om matematik och kreativitet. Tävlingen gick av stapeln på Gwacheon National Science Museum.

 

De sammantaget de tio deltagarna i Team Sweden tävlande tillsammans med elever från nio andra länder, med de flesta deltagarna från Sydkorea. Tre lag tog hem bronsmedaljer! De vinnande studenterna från Sverige som tog brons medaljonger i sin kategori var Agnes Sundström, Emmy Renlund (Prima School, Umeå), Sara Lennström, Max Wistedt (Gylle skola, Borlänge) och Alva Brandt, Elisabeth Dierschke Passikhani (International English School, Lund). Ytterligare två medverkande lag från Sverige—Emil Österberg, Elias Hedberg (Skuru Skola, Nacka) och Yara Saleh, Sarah Al-Hams (Wieselgrenskolan, Helsingborg)—erhöll också välförtjänta certifikat för för meriter och deltagande i tävlingen.

 

Det var en intressant och hektisk vecka för eleverna och för de vuxna som reser följe med, från skolor och från vetenskapscentra, samt för de fyra föräldrar som också deltog i resan. Förutom själva tävlingen i Gwacheon den 21 oktober, var några av resans höjdpunkter:

• Se 4DFrames huvudkontor i Seoul, som även inkluderade ett träningspass i 4DFranes egen workshop

 

• Besök på Koreas National University of Education,som medverkan i invigningen av 2017 Convergence Festival där gruppen fick ta äta ven emot hälsningar från Sydkoreas utbildningsminister

 

• En chans att interagera med koreanska studenter på Mirae High School of Science and Technology, turing på National Folk Museum of Korea och ett besök in den den historiska byn Bukchon Hanok och Insa-Dong området i Seoul; ett välkänt kvarter, vida känt för sin mix av både dess traditionella och moderna kulturer

 

• Besök Inha University i Incheon (ett stort koreanskt tekniskt forskningsinstitut), besök på andra kulturattraktioner i Seoul, följt av besök på Samsung D'lite media interaktiva utställning, och besök på såväl Lotte som Nam San tornet, med utsikt över Seoul, först nattetid och sedan på dagen men utsikt över huvudstaden

 

• Fritt tid att utforska Seoul på egen hand, var också inbyggt i schemat

 

"Vi på Nordic4DFrame kan inte låta bli att tro att såväl studenter som de vuxna deltagarna, aldrig kommer att glömma vad de fått uppleva, både kulturellt och pedagogiskt", säger Tom Callen, företagets operativa ledare. "Vi gratulerar till alla som deltog, och vi ser fram emot att höra hur studenterna kommer att använda sina nyfunna globala perspektiv i framtiden".

 

 

15 oktober 2017

Vinnarna i den tredje svenska 4DFrame tävlingen reser till Sydkorea

Det kommer att bli en oförglömlig månad i livet för tio svenska högstadieelever elever som tillsammans med sina lärare och föräldrar reser till Sydkorea för att delta i den internationella 4DFrame tävlingen att hålls där, den 21 oktober, i år. De fem lagen— Agnes Sundström och Emmy Renlund, Primaskolan, Umeå), Sara Lennström och Max Wistedt, (Gylle skola, Borlänge), Emil Österberg och Elias Hedberg, (Skuruskolan, Nacka), Yara Saleh och Sarah Hams, (Wieselgren skola, Helsingborg), och Alva Brandt och Elisabeth Dierschke Passikhani (International English School, Lund)—blev finalister i Sveriges tredje 4DFrame tävling.

 

Tävlingen genomfördes i maj på sju vetenskapscentrum och två Komtek runt om i Sverige; Umevatoriet (Umeå), Tekniska museet (Stockholm), Innovatum (Trollhättan) och Vattenhallen (Lund). Alla grupper som tävlade hade samma uppdrag, att under begränsad tid, bygga en modell med hjälp av 4DFrame material. Ytterligare en del av den första tävlingsutmaningen var att presentera sin ide med en ritning. Där fick de i uppdrag att producera en kort video, presenterar sig själva och beskriva vad de har byggt och vilken teknik som är representerad. Dessa videosekventer granskades sedan av en internationell jury, med medlemmar från Sverige, Finland och Sydkorea. Vinnare kunde därmed tillkännages, i sommar.

 

De tio svenska eleverna kommer att delta i "Enlightening Imagination - Math and Science Competition" på National Science Museum i Gwacheon.

 

Vi här på Nordic4DFrame önskar de fem svenska lagen lycka till i oktobers tävlingen.

 

 

12 juni 2017

Tredje 4DFrame tävlingen i Sverige!

I maj hölls den tredje 4DFrame tävlingen i Sverige. Målet var att ta ut finalister till den internationella tävlingen som går av stapel, i oktober 2017, på National Science Museum i Gwacheon, Sydkorea.

 

Tävlingen genomfördes på sju vetenskapscentran och två KomTek:

• Vattenhallen, Lund

• KomTek, Alingsås

• Innovatum, Trollhättan

• KomTek, Katrineholm

• Tom Tits Experiment, Södertälje

• Tekniska museet, Stockholm

• 2047 Science Center (Framtidsmuseet), Borlänge

• Umevatoriet, Umeå

• Exploratoriet, Skellefteå

 

Årets utmaning var annorlunda än de senaste två. I de tidigare tävlingarna fick studentlag uppdrag till en design som utnyttjade vindkraft som gjorde att deras färdiga modell flyttades på något sätt. 2017 "Enlightening Imagination" tävlingen utmanar dem att komma med sina egna idéer—det spelar ingen roll vad de bygger—men det måste följa riktlinjerna för att ”Skapa ett redskap, en konstruktion eller en maskin som kan vara bra för miljön i framtiden. Modellen ska innehålla minst två rörliga delar”. Inte nog med att de måste komma upp med sin egen design, men de måste också beskriva skriftligen vad den gör och vad vetenskapliga principer den använder, men också göra ett koncept ritning av vad deras objekt kommer att se ut när de är klar.

 

De vinnande eleverna från de svenska tävlingar var:

• Agnes Sundström och Emmy Renlund (Primaskolan, Umeå)

• Sara Lennström oc Max Wistedt (Gylle skola, Borlänge)

• Emil Österberg och Elias Hedberg (Skuruskolan, Nacka)

• Yara Saleh och Sarah Hams (Wieselgren skola, Helsingborg)

• Alva Brandt och Elisabeth Dierschke Passikhani (International English School, Lund)

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2020, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

N4DF 2017 Nyheter